Jihva dhauti

 

    Divili bychom se, jaké množství a kolik druhů bakterií nám žije na jazyku.Většina jich je neškodná. Avšak mnoho z nich produkuje sloučeniny, které nejenže nám znepříjemňují vůni z úst, ale dokonce jsou hrozbou pro zuby a dásně. Je tedy přirozené, že si zaslouží stejnou péči jako zuby. A to v podobě mechanického vyčištění, kterým zbavíme jazyk hlenovitého povlaku. Společně s povlakem odstraníme značné množství bakterií a jejich metabolitů. S delší praxí se nám též zlepší chuť, chuťové pohárky se časem pročistí, což vede i k lepšímu trávení, jelikož mozek dostane přesnější informace o tom, co má trávit.

 

Provedení: Vyplázneme jazyk a poté z něho seškrábneme slizovou vrstvu – 5-10krát. Učiníme tak pomocí speciálního čističe na na jazyk viz. obrázek, který se dá pořídit i v Čechách. Či postačí čajová lžička. Provádíme dvakrát denně společně s čištěním zubů.

 

V Praze jsou k zakoupení tyto nerezové čističe kupříkladu v Góvinda butiku či obchůdku Jógy v denním životě. Avšak ideální je používat stříbrný, který samotný má antiseptické účinky. Avšak v Čechách jsem ho zahlédl pouze na jednom Ayurvedském semináři